• Rosie R.C.

Cât poti cãlãtori cu adevãrat ca si stewardesã?


În primul rând depinde de compania pentru care lucrezi. Sunt companii care operează doar zboruri dus-întors iar asta înseamnă că nu vei coborî din avion între aceste zboruri, ci doar te vei pregăti foarte repede să pleci înapoi la bazã (în general comaniile low-cost), dar sunt și companiile care oferă layover la destinație. *Ce este un layover? Un layover este atunci când petreci cel putin 12h la destinatie, în acest timp cazarea fiind oferitã de companie la un hotel de 4/5 stele.

În general dacă zborul depășește 5 ore va trebui să rămâi în acea locație să te odihnești (din punct de vedere legal).

 • Compania la care lucrez oferă pasagerilor zboruri scurte, medii, lungi sau foarte lungi, asta înseamnă că avem și dus-întors (turn around) dar și layovere (rămâi la destinație să te odihnești).


 • În general un layover durează 24h, dar durata poate varia. Minimul este de 12h într-o destinație. Cel mai lung layover pe care l-am avut a durat 3 zile, dar alte companii oferă și layovere mai lungi care durează chiar și 7-8 zile.

 • Acest interval de timp pe care îl petreci într-un oraș nou la un hotel de 5 stele este oferit de companie. În acest timp tu poti vizita orasul si te poti bucura de o nouã experientã multiculturalã!


 • Ai timp să vizitezi un oraș în 24h?

 • Da, dar e totul superficial. După zbor deja ești obosit și ai nevoie să te odihnești, să mănânci, să te relaxezi, așa că din cele 24h poate mai rămâi doar cu 16h. Reușești să vezi obiectivele principale ale acelei destinații dacă ai noroc ca hotelul la care ești cazat să nu fie foarte departe, iar de obicei layover-ul se termină cu echipajul luând cina la un restaurant cu mâncare bună alături un pahar de vin, povestind tot felul de întâmplãri din aviatie.

 • Părerea mea este că ai nevoie de cel puțin 3 zile într-o locație ca să te bucuri de ea.

 • Spun aceste lucruri pentru cei care au așteptări mult mai ridicate din punct de vedere al călătoritului când se gândesc la job-ul de stewardesă. Realitatea este de fapt mai dură în ciuda pozelor de pe instagram.


 • Atunci cum călătorești și te bucuri de călătorit cu adevărat?

 • Am un rãspuns si pentru asta! Cam toate companiile aeriene au acces la bilete de avion speciale pentru staff, aceste bilete oferindu-ne reduceri mari. Spre exemplu eu plătesc doar 10% din prețul întreg al biletului, plus taxele de aeroport atunci când achitizionez un bilet. Pot folosi această reducere atât la compania la care lucrez, dar și la alte companii partenere. Astfel călătoritul devine foarte ieftin pentru cei care lucrează în aviație și poți zbura atunci când ai zile libere sau concediu în destinații precum Maldives sau Bali, Zanzibar etc. Aceste bilete le pot accesa și rudele tale de gradul întâi, dar și prietenii tăi (eu am 5 bilete anuale pentru prieteni).


 • În concluzie răspunsul este DA, poți călători și în layovere: te poți bucura de cumpărături în Italia, poti sta la soare pe plajele din Maldive, vei gusta vinul din Africa de Sud si vizita templele din Nepal, poate vei ajunge la Marele zid Chinezesc sau poti savura ceaiul de sakura chiar în Japonia.

 • Dar adevărata bucurie de a călători rămâne tot în timpul tău liber, ca și turist.
304 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate