• Rosie R.C.

Cum îmi mențin sănătatea ?

Actualizată în: 3 sept. 2020


Job-ul de însoțitor de bord presupune să fii într-o continuă călătorie prin lume.

Deși sună de vis să îți bei cafeaua în Paris, să vezi cangurii din Australia, iar apoi să stai pe plajă în Zanzibar, toate în aceeași săptămâna, corpul tău va resimți oboseala și alte efecte negative.

Aceste schimbări mari de fus orar, zburatul, mesele neregulate și lipsa energiei pentru activități fizice își pot pune amprenta asupra sănătății corpului tău și a aspectului corpului tău.
În aviație întâlnesc des colege care în doar câteva luni de zbor au pus câteva kilograme în plus, iar dacă vorbim de sefele de cabină, ele zburând deja de peste 5 ani, ne povestesc cu nostalgie că atunci când au început să zboare uniforma era cu 3 mărimi mai mică decât acum.

Există și varianta opusă, atunci când întâlnești colegi care au slăbit prea mult, într-un mod nesănătos.

Vreau să subliniez că NU este o regulă să te îngrași sau să slăbești excesiv, ci doar depinde de ține și de alegerile pe care le faci.

Acum să vorbim despre ce fac eu pentru a nu crește în greutate și pentru a mă menține sănătoasă:De când am început să zbor am studiat despre "intermitent fasting".

Pe scurt, acest intermitent fasting presupune că din cele 24h ale unei zile trebuie să mănânci doar în intervalul a 8h, iar în restul de 16h, să faci pauză - poți să consumi doar apă și lichide fără zahăr ( ceai/cafea).

Așa că asta am făcut, dar nu că la carte, ci am încercat să adaptez acest intermitent fasting la programul meu, oricum păstrând ideea acestei pauze mari între mese.

Zburând în atâtea țări într-un timp atât de scurt este imposibil să ții evidența precisă, dar mi-am format obișnuința de a-mi lăsă un minim de 14h între mesele de azi și mesele din următoarea zi.

Această pauză (de a nu mânca) la mine a variat mereu între 14h și 20h.

Au fost multe zile în care nu mâncăm mai nimic. Nu spun că e sănătos, nu sunt nutriționist, dar cred că e mai bine să nu mănânci decât să mănânci prea mult.


Bineînțeles că am avut grijă și lace anume mănânc dar adevarul este ca nu gătesc desdin cauza plecărilor , asa ca șunt nevoita să mănânc în avion și prin restaurante, ceea ce nu e tocmai benefic.

Cred că e important să îți faci tu singur mâncarea acasă, având grijă la nutrienți și cantitate.

Alt dezavantaj este faptul că îmi plac carbohidrații și, de când am devenit vegetariană, am tendința de a mânca foarte mulți carbohidrați, ceea ce nu prea ajută la siluetă. Totuși, pentru că dietă mea se bazează pe plante, acestea sunt pline de nutrienți și slabe în calorii, astfel creez un echilibru.


Un alt aspect: consumul de lichide. Consum multă apă (prefer să pun felii de lămâie și semințe de chia în sticla mea). Sucurile acidulate/produse le exclud din dieta mea, ele fiind doar o excepție, cam o singură dată într-o lună.


Încă un obicei pe care îl am este faptul că nu țin în bucătărie niciodată gustări de genul dulciuri/chipsuri/prăjiturele/bomboane etc. Acestea sunt foarte tentante dacă le ai în dulapurile bucătăriei, așa că dacă nu ai, nu mănânci, e simplu.

Poți înlocui aceste gustări cu fructe, legume sau un suc natural făcut de ține.


Activitatea fizică este alt aspect care te ajută în menținerea greutății.

Sinceră să fiu zborurile mă obosesc așa că nu prea îmi găsesc motivația să merg la sală, dar totuși încerc măcar de 2/3 ori pe săptămâna să fac o activitate fizică.

E foarte important să îți menții corpul sănătos așa că încearcă să găsești puțin timp într-o zi și pentru activități fizice. Dacă dispui de o sală fitness este perfect, dar dacă nu ai aceste facilități poți oricând să faci un workout de pe Youtube acasă sau măcar să alergi afară.


Recomandate sunt și câteva suplimente (vitamine/calciu/magneziu etc).

Tot ce am scris aici pe mine m-a ajutat să îmi mențîn aceeași greutate (+/- 2kg periodic) în acest stil de viață haotic. Zburând uneori chiar și 120 de ore într-o luna corpul are nevoie de mare atenție la alimentație și activitatea fizică.Țin să menționez că nu sunt nutriționist și nici personal trainer, așa că cel mai bine este să vorbiți cu oameni calificați în acest domeniu, așa cum am făcut și eu.

Vă pot recomanda persoane specializate care m-au ajuat cu informații din acest domeniu. Dacă sunteți interesați, DM pe instagram ! :D292 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate