• Rosie R.C.

Cum arata programul pe o luna a unui insotitor de bord?

Când începi să lucrezi ca și însoțitor de bord nu mai putem vorbi de un program de luni până vineri de la 9 la 17. Având această meserie de multe ori nu mai ții evidența timpului, ai senzația că timpul trece foarte repede și nu mai știi sigur în ce zi a lunii ești sau cât e ceasul.În acest articol mă refer DOAR la companiile din Orient (Emirates/Qatar Airways/Etihad) deoarece ele sunt similare din acest punct de vedere. Companiile mai mici de multe ori au doar zboruri de tip turn-around sau zboară mai puțin așa că aceste informații nu se aplica.

Numim acest program lunar in engleza drept "roster". El apare în fiecare luna în jurul zilei de 25 a acelei luni. Roster-ul nu este niciodată la fel ca al lunii precedente și nici nu seamănă cu al altui coleg.În mod normal lucram cam 14-15 zile pe luna așa că avem și mult timp liber, și sincer avem nevoie de acest timp să ne reîncarcăm bateriile. Operarea unui zbor este, de multe ori, mai intensă decât o zi la un job normal.

Zorurile pe care le vei opera iți vor apărea în roster împreună cu detaliile despre zbor și despre echipaj pe platforma online. Numărul orelor de zbor într-o luna variază intre 70 și 120. În cazul meu au fost cam 80-100 de ore lunar mereu.
Destinațiile tale sunt o combinație între zboruri scurte/medii/lungi/ultralungi.

Cele scurte (până în 5 ore) vor fi mereu turn-around deci nu vei avea layover în acea destinație, te vei întoarce la baza.
Deși tu nu poți să îți alegi destinațiile, există totuși un sistem de biding unde tu poți cere anumite zboruri sau zile libere. În acest sistem ai 10 opțiuni. Eu completam lunar aceste 10 optiuni, iar când primeam rosterul măcar 2-3 destinații cerute le primeam.

Poți să faci schimb de zbor cu alți colegi, dar acest schimb trebuie să se potrivească perfect cu rosterul tău în așa fel încât să nu decaleze orele de odihna și limitele legale impuse de EASA. În 2 ani, doar o singură dată am primit aprobarea unui schimb de zbor deci este foarte greu.Mai există și zilele de STAND BY, asta înseamnă că vei sta acasă și vei așteptă telefon să pleci la zbor. Compania te poate trimite oriunde așa că trebuie să fii pregătit cu de toate în valiza.

Există și varianta să nu fii sunat deloc în zilele de stand by, dar tot nu ai voie să părăsești casa până la ora terminării stand by-ului.

Uneori roster-ul este grozav, alteori nu prea ești satisfăcut și sunt luni în care plângi când vezi roster-ul. Pentru noi ziua în care se publica roster-ul este ca atunci când deschizi un cadou și nu știi la ce să te aștepți.

Atașez aici un exemplu de roster ( al meu) pe care îl voi explica:PSBY- Stand by acasă.

OFF- Zi liberă.

MNL- layover în Manila, Filipine

CAN- layover în Guangzhou, China

VIE- layover în Viena, Austria.

BEY- turn-around Beirut, Leban și întors la bază.

MLE- layover în Maldive.

CMB- layover în Colombo, Sri Lanka.

CPH- layover în Copenhaga, Danemarka.Cam așa arată un roster atunci când zbori, bineînțeles acesta variază și nu seamănă niciodată cu cel de luna trecută.

Așa e că timpul zboară cu un astfel de program?200 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate